Granice i emocionalna stabilnost:

~ Izgradi snažan odnos s djetetom gdje tebe vidi kao dugoročnu sigurnu luku~

Ciklus interaktivnih radionica od 90 min

Idemo zajedno korak po korak

Ciklus radionica ✨

137€

👉 sudjelovanje na radionicama

👉 neograničen pristup (sve dok snimke postoje)

👉 odgovori na sva tvoja pitanja tijekom trajanja ciklusa

Popuni kratku formu ispod i na mail ti dolaze podaci za uplatu😊

Kroz tvoje su te odrastanje pratili osjećaj ‘moranja’ i ‘prisilnog poštovanja’ roditelja. Očekivalo se da ih slušaš i budeš ono što se od tebe očekuje bez da ti se pritom daje emocionalna podrška. 

Pratio te osjećaj samoće i želja za shvaćanjem, prihvaćanjem onoga tko si. Nije bilo rijetko da se skrivaš i lažeš svojim roditeljima jer duboko u sebi osjećaš da ti nisu emocionalna sigurna luka koja bi ti pružila utočište u novim, pa čak i nesigurnim situacijama. Nisu ti davali tu sigurnost da se mogu nositi s tobom i onime što proživljavaš u životu. 

A onda postaješ roditelj i želiš sa svojim djetetom drugačije. Stoga radiš sve što je u tvojoj moći da im budeš podrška i prihvaćaš njihove emocije. Istovremeno te koči strah da se tvoje dijete ne bi osjećalo manje voljeno ili udaljeno od tebe ako postaviš granicu. Pritom te dijete često ne posluša ili dogovaranje zna biti noćna mora. Moraš isto ponoviti sto puta, a ni onda nije dosta. Dijete te udari ili ti kaže nešto ružno. 

Imaš dojam kao da daješ sve od sebe da poštuješ dijete u cijelosti, ali duboko u sebi ne osjećaš da pritom ono istinski poštuje tebe. 

Tvoji strahovi

Dijete te ne sluša, a tebe je ‘strah’ postaviti granicu jer ne želiš da se osjeća isto kao ti u djetinjstvu. 

Za svoje dijete želiš da se osjeća uvaženo, viđeno i prihvaćeno, ali to te zna odvesti u krajnost gdje ne postavljaš granice. 

Dijete stalno gura granice

Često, ako dijete jako gura granice ono to čini jer ih traži.

Ultimativna sigurnost ze dijete je kada ima podršku i granicu u jednom. Tada se osjeća viđeno, ali i zna da si ti odrasla odgovorna osoba na koju se može osloniti. 

Emocionalna regulacija

Želiš da tvoje dijete bude otporno i da se zna nositi s teškim emocijama, ali se ponekad pitaš možeš li prenijeti djetetu nešto što i sama, sam tek učiš u odrasloj dobi. 

Stotine roditelja s kojima sam radila potvrdit će da da. I ne samo to nego što se ranije krene s djetetom to je lakše. 

Nakon ovog serijala radionica ćeš znati kako

  1. graditi s djetetom odnos obostranog zdravog poštovanja
  2. iskomunicirati s djetetom kada nešto treba napraviti ili nešto ne smije
  3. naučiti dijete da se nosi sa svojim emocijama

Tijekom 5 susreta pričat ćemo o:

1

Zdravom postavljanju granica

Da bi se razvijao zdrav odnos s djetetom potrebno je da ono dobije našu podršku i razumijevanje, ali isto tako da zna unutar čega i kako se može ponašati

Ovo je za djecu rane dobi jako važno zato što je njima sve novo i pravilnosti im daju osjećaj sigurnosti. 

Često kada dijete istražuje s nečim ili  gura  granice ono u biti želi da ih mi postavimo. 

2

Učenju emocionalne regulacije

U ranoj dobi djeca još nemaju sposobnost da se znaju regulirati. To znači da je jako mala vjerojatnost da će se moći samostalno zaustaviti kad ih, primjerice, uhvati ljutnja i dobiju želju da nekoga udare. Ili kada im se nakupe emocije pa krenu glasno plakati, cviljeti, režati, udarati..

Kod svih ovih je situacija u ranoj dobi ključna rekcija odrasle osobe – tebe. 

Ako reagiramo s balansom podrške i granice te znamo kako to povezati s emocijama dijete će se učiti kako da se samo ‘iskontrolira’. Sposobnost koju nemaju i mnoge odrasle osobe, a u biti se najlakše uči u ranoj dobi. 

3

Tvojoj ulozi u izgradnji snažnog odnosa s djetetom

Zdravo postavljanje granice i učenje emocionalnoj regulaciji je u ranoj dobi usko povezano, a ono što se nalazi usred svega toga smo mi

Stoga ćemo kroz ovaj serijal radionica, osim konkretnih alata i primjera za granice i emocije proći i tvoju ulogu u svemu tome. 

👉 kako da se postaviš na miran način

👉 kako da reguliraš sebe

👉 kako da ‘popraviš’ situaciju kada ne reagiraš na način koji želiš

primjeri toga što je moguće

Do sada sam svoje znanje podijelila sa stotinama obitelji

Ovo su neka iskustva: 

5/5

Razlika danas i jučer. Jučer sam se raspala jer mi je bilo preteško sve skupa kad sam silu upotrijebila i njena tjelesna reakcija straha na to. Samo sam se orijentirala na validiranje emocije i išla sam iz žaljenja. 

Danas nakon tvoje poruke čvrsto, sigurno, planirano i naravno jako empatično 🙌

Mama Lara

5/5

Dobila sam dozvolu za opustit se. Jasno znat kada sam potrebna da djelujem, a kada da sam samo “tu” i sto znaci biti “tu”. Potvrdila sam da je odgoj bez kazni i s puno razgovara najbolji put, ali i da bez kazni ne znaci bez posljedica a da je ponekad razgovora previse i da treba kratko i jasno. I zasto je vazno da djeca imaju granice i da je teze ponekad meni postavit granicu nego djetetu nosit se s njom.

Mama Ema

5/5

Preispitivanje se smanjilo jer sam sigurnija kako što treba (da ne ‘oštetim dijete), a sa spoznajom da joj asertivniji pristup pruža sigurnost se smanjila i popustljivost 🤗

Nevjerojatno je koliko rastemo i mi uz djecu.. Valjda zato jer imamo veći motiv za rad na sebi nego dok njih nema. 

Mama Nikolina

O autorici

Antonella Kuzma je diplomirala na sveučilištu u Bathu gdje se je specijalizirala u istraživanju pojma sigurnosti. Svoj je rad odlučila posvetiti razvoju djece i istraživanju načina kako ih najbolje pripremiti na stalno mijenjajuće moderno društvo. U sklopu toga je osnovala zajednicu Roditelja sa svrhom u kojoj se nalaze tisuće roditelja koji mijenjaju paradigmu modernog roditeljstva te napisala dvije knjige za cjelokupni razvoj djece, ‘Iz perspektive djeteta 1 i 2’. 

Jedan od njezinih stupova rada već 8 godina je izgradnja zdravog odnosa roditelja i djeteta gdje se fokusira na osjećaj sigurnosti. Nikada nikada kasno, ali što krenemo ranije to je lakše. 

Odgovori na česta pitanja

Svim materijalima imaš neograničen pristup, sve dok oni sami postoje 🚀

Svi materijali su osmišljeni tako da uz minimalno uloženog vremena i truda ostvariš  rezultate. 

Kada radim s roditeljima redovito mi govore kako se čude da nakon rada sa mnom znaju reagirati u sasvim novim situacijama. 

To je zato jer ja nisam tip mentorice koja prenosi znanje pasivno već koja te pitanjima, primjerima i znanjem  vodi k tome da znaš samostalno reagirati u novim situacijama. 

Cilj mi je da doživiš tu energiju gdje se i sam , sama sebi čudišsvojoj reakciji u novoj situaciji.

Bez obzira ako si osoba koja voli raditi u grupi ili ne, ovo je iskustvo za tebe.

Ako ne voliš aktivno sudjelovati svejedno ti preporučujem da dođeš na Zoom kada možeš i pratiš nas kao grupu, a ako si osoba koja voli sudjelovati onda možeš aktivnije sudjelovati u pozivu. 

Ono što preporučujem je da pratiš tijek radionice, odgovaraš na pitanja (bilo s nama ili sa sobom) i testiraš alate kako dolaze. 

 

Ove radionice ne namjeravam ponavljati. Znači, ovo je jednokratno iskustvo.

 

Ovu radionicu preporučujem za djecu od godinu dana do školske dobi. 

Spremna izgraditi snažan odnos pun poštovanja s djetetom?

Popuni kratku formu ispod i na mail ti dolaze podaci za uplatu😊

Ciklus radionica ✨

137€

👉 sudjelovanje na radionicama

👉 neograničen pristup (sve dok snimke postoje)

👉 odgovori na sva tvoja pitanja tijekom trajanja ciklusa

© 2024. Roditelji sa svrhom. Sva prava zadržana

5 radionica uživo će se odvija u ovim terminima

⏰ Ponedjeljak 13.05 u 13h

⏰ Srijeda 15.05. U 10h

⏰ Petak 17.05. U 11h

⏰ Utorak 21.05. U 18h

⏰ Srijeda 05.06. U 18h

 

Sve radionice će biti snimljene i snimak će ti biti dostupan sve dok postoji online (a planiram da to bude još jako dugo 😉). Ovo će ti pomoći da se možeš vraćati tehnikama koje prođemo kada god ti zatrebaju. 

U prva četiri termina ćemo proći sve o granima i emocionalnoj stabilnosti, a zatim sam ti pustila kratku pauzu prije petog susreta da imaš vremena nadoknaditi i testirati alate. Zatim se na petom susretu nalazimo, dijelimo svoja iskustva i ja ti odgovorim na sva pitanja koja su ti se još pojavila u međuvremenu.