Iz perspektive djeteta

– Vodič za cjelokupni razvoj djeteta od rođenja
do druge godine –

Uz primjenjiv sadržaj strukturiran po mjesecima u svakom trenutku ćeš znati uspješno predvidjeti, razumjeti i sa samopouzdanjem reagirati na svakodnevne situacije s djetetom.

Ako želiš saznati više o knjigama skrolaj dolje, a ako želiš odmah naručiti možeš to napraviti ovdje: 

Želim naručiti:

 

Nalaziš se u roditeljskoj ulozi i

 

Ova je knjiga za tebe ako želiš:

 

PREDVIDJETI I RAZUMJETI PONAŠANJE DJETETA U SVAKOJ FAZI

Knjiga je formulirana tako da ti unaprijed kaže što te očekuje, ali i objašnjava zašto će dijete raagirati ili postupiti na određen način. Tako možeš bolje razumijeti dijete te se već samim time osjećati povezanije i sigurnije. 

DOČEKATI NOVE SITUACIJE SA SAMOPOUZDANJEM

Uz čitanje samo 20ak stranica svakog mjeseca znati ćeš što te očekuje, zašto se to događa, ali i kako reagirati. Uz to, biti će ti ponuđeni načini kako unaprijed možeš pripremiti okruženje djeteta na ono što vas čeka.

SAZNATI DOBRO ČUVANE RODITELJSKE SAVJETE I TRIKOVE NA JEDNOM MJESTU

Svako dijete je drugačije, no postoje trikovi koji pomažu – u svakoj situaciji. Tako ćeš kroz ovaj vodič saznati kako organizirati ‘napravi sam/a aktivnosti’ te dobiti savjete i trikove za svaki mjesec djetetova života u prve dvije godine.

Što ćeš pronaći unutar ovih knjiga?

12 poglavlja koja prate razvoj djeteta kroz mjesece (knjige su podijeljene na dva dijela te obuhvaćaju prvu, tj. drugu godinu djetetovog života).

Kako su sastavljena poglavlja (mjeseci)?

OPIS RAZVOJNOG STADIJA
 • U svakom mjesecu istražit ćemo razvoj djeteta kroz 4 kategorije:
 • socijalni i emocionalni razvoj (temperament, kontrola emocija i ponašanja, povezivanje te odnosi)
 • jezik i komunikacija (neverbalna komunikacija, prve riječi i rečenice)
 • tjelesni razvoj (fina i krupna motorika, vid, sluh)
 • kognitivni razvoj (obrađivanje informacija, pažnja, pamćenje, kategorizacija, imitacija, imaginacija)

+

SAVJETI I TRIKOVI
 • Nakon što istražimo razvojni stadij za taj mjesec, slijede savjeti i trikovi koji će ti pomoći da sa samopouzdanjem reagiraš u situacijama poput:
 • kako “disciplinirati” dijete?
 • Kako organizirati svoj dom za samostalnu igru od početka?
 • kako brže izaći iz kuće?
 • kako reagirati kada se dijete skida u javnosti?
 • što kada se dijete ne želi odvojiti od tebe?

+

IDEJE I AKTIVNOSTI

Za sam kraj tu su ideje za aktivnosti raspoređene u 8 kategorija.

 • Tjelesni razvoj (Aktivnosti pod fizičkim razvojem prvenstveno se bave finim i krupnim motoričkim sposobnostima. One često uključuju pokret ili vježbanje mišića ruku.)
 • Senzorne aktivnosti (Senzorne aktivnosti posebno su dobre za razvoj djece jer daju mogućnost da se iskoristi više ili sva osjetila istovremeno. To u godinama gdje se djeca formiraju daje mogućnost naprednom istraživanju i razumijevanju svijeta oko nas. Uz to, ovaj je tip aktivnosti odličan sa samostalnu igru ili igru više djece zajedno, bez obzira na uzrast.)
 • Kognitivni razvoj (Djeca se u prvih nekoliko godina nevjerojatno brzo razvijaju. To znači da razviju mnogo novih načina za razumijevanje i istraživanje svijeta. U ovom se odjeljku bavimo aktivnostima poput obrađivanja informacija, pažnje, pamćenja i kategorizacije kojima se djeci daje mogućnost za razumijevanjem svijeta koji ih okružuje na sasvim novoj razini.)
 • Igre za cijelu obitelj (U igrama za cijelu obitelj nalaze se ideje s kojima se može baviti cijela obitelj, a u koju može biti uključeno dijete na razvojnom stadiju mjeseca koji čitate. Ove ideje posebno su dobre za obiteljske večeri kada se svi skupa igrate ili za igru sa braćom i sestrama.)
 • Otvorena igra (Jedan od ciljeva ovog vodiča je da se dijete što dulje igra samostalno. Iz tog razloga kroz sve aktivnosti navodimo načine kako da igru vodi dijete, ali i svakog mjeseca uključujemo posebnu ideju za otvorenu igru.)
 • Uspomena (Kada prvih nekoliko godina s djetetom bude iza nas biti će mnogo naučenih lekcija, predivnih trenutaka i uspomena. Osim onoga čega se sjećamo vrijedi čuvati i uspomene u fizičkom obliku koje možemo pokloniti, izložiti i vraćati im se. Stoga u ovom odjeljku dajemo ideje za stvaranje uradaka koje možete sačuvati ili pokloniti.)
 • Čitanje (Premda je većina svjesna važnosti čitanja ono ponekad zna biti izazovno jer roditelji ili skrbnici ne znaju kako čitanje prilagoditi dobi djeteta. Iz tog razloga u svakom mjesecu možete naći savjete za čitanje i posebne aktivnosti primjerene tom mjesecu. Ovo će omogućiti gradnju zdravog odnosa sa knjigom od samog početka.)
 • Materijali koje vrijedi kupiti ( Svjesni kako je teško prepoznati pravi odabir u mnoštvu, sa vama dijelimo materijale koji su vrijedni vašeg vremena i novaca, makar to bila minuta ili kuna. )

Što ove knjige ne uključuju?

Iako ova knjiga ne obuhvaća teme poput toga kako dojiti, što jesti ili koji krevetić kupiti, ona sagledavala kako te teme imaju dugoročni učinak. U ovoj knjizi nećete pronaći koju hranu da dijete jede već kako da sagradi dugoročno kvalitetan odnos s prehranom. 

Po čemu se ova knjiga razlikuje od drugih?

SVEOBUHVATAN PRISTUP KROZ MJESECE

Sadržaj knjiga prati cjelovit djetetov razvoj kroz prva 24 mjeseca gdje je znanje podijeljeno za svaki mjesec. Tako da se ne moraš pitati što se razvija kod djeteta u kojem mjesecu već samo pročitati dio za taj mjesec.

JEDNOSTAVNOST

Premda se radi o znanstvenom pristupu provjerenih činjenica vodič je napisan jednostavnim jezikom kojeg možeš pratiti čak i ako ti je ovo prva knjiga o razvoju koju čitaš.

UŠTEDA NOVCA, VREMENA I ENERGIJE

Vjerujem da za odgoj ispunjenog djeteta nije potrebno više – stvari, igračaka, vremena. Tajna leži u promišljenom korištenju resursa koje svi imamo. Kroz ovaj vodič saznati ćeš konkretne načine kako uštedjeti vrijeme, novac i energiju.

ZNANSTVENO UTEMELJEN PRISTUP

Sav sadržaj u knjigama temelji se višegodišnjem radu i suradnji pet stručnih osoba iz različitih disciplina. Na ovaj su način znanstveno utemeljene činjenice objedinjene na jednom mjestu.

PRAKTIČNE I PRIMJENJIVE IDEJE I PRIMJERI

Za razliku od nekih knjiga o odgoju koje će te ostaviti s više pitanja nego odgovora – ovdje ćeš pronaći konkretne ideje i primjere koje ćeš jedva dočekati isprobati zajedno sa svojim djetetom.

PRISTUP PRILAGOĐEN ZAHTJEVIMA MODERNOG RODITELJSTVA

Svjesni vremena koje roditelji mogu odvojiti za učenje i rast ovaj je vodič raspoređen po mjesecima i na vama je da svakoga mjeseca pročitate samo 20ak stranica. Uz to, vodič je osmišljen tako da ga zajedno mogu čitati oba roditelja te si dati podršku.

O nama

Autorica

– više o meni

Hej, ja sam Antonella i strastvena sam zaljubljenica u znanje, razvoj djece i stvaranje zajednice koja priprema djecu na stalno mijenjajući moderni svijet. Diplomirala sam istraživački smjer Social and Policy Sciences na University of Bath gdje sam se specijalizirala u mrežnoj analizi društvenih pokreta, tj. proučavanju odnosa unutar modernih zajednica. Istražujući trenutno stanje društva osjećala sam da nešto nedostaje. Naime, svi postojeći pokreti reagirali su na trenutnu situaciju, ne baveći se pritom oblikovanjem svijeta za generacije koje dolaze.

Otprilike u to vrijeme u moj svijet došla je malena sestrična. Moja želja oblikovanja boljeg svijeta za nove generacije postala je još jača, a istovremeno se činila toliko nedostižno. Sve do trenutka u kojem sam sasvim slučajno jednog sunčanog popodneva sagledala to pitanje iz nove perspektive: Što ako bih, umjesto mijenjanja svijeta, krenula od sebe i pokušala malenoj prenijeti vrijednosti i sposobnosti koje bi je pripremile za svijet, bez obzira na to kakav on bio.

U skladu s dosadašnjim znanstveno istraživačkim radom, jednako posvećeno sam pristupila i toj temi. Kroz proteklih 6 godina trudila sam se obrazovati iz različitih perspektiva. Tako sam kroz brojne edukacije učila od vodećih stručnjaka i stručnjakinja među kojima su i Avital Schrieber, Debbie Godfrey, Andrew Newman, Dr. Shefali Tsabary, Rhea Lalla te mnogi drugi. Što sam otkrila? Došla sam do zaključka da postoji način kako djeci od najranije dobi pomoći u razvijanju vrijednosti i sposobnosti zahvaljujući kojima će izrasti u samostalne i samopouzdane ljude u stalno mijenjajućem modernom svijetu.

Moja misija je te spoznaje i stečeno znanje prenositi roditeljima i podučiti ih tehnikama koje obuhvaćaju cjelokupni razvoj samopouzdanog i samostalnog djeteta. U sklopu te misije napisala sam i dvije knjige: ‘Iz perspektive djeteta 1’ i ‘Iz perspektive djeteta 2’.

 

Recenzentice

Prednost ovoga vodiča je što je potvrđen od strane različitih disciplina gdje je 5 različitih struka objedinilo svoja znanja na jednom mjestu .

Elena Predrag, 
odgojiteljica

Elena Predrag, mag. praesc. educ. radi u dječjem vrtiću Rijeka. Osim uobičajenih vrtićkih i jasličkih skupina, radi i sa djecom s cerebralnom paralizom te stječe titulu voditeljice kinezioloških aktivnosti za djecu predškolske dobi. U svom radu poseban fokus daje dječjoj odgovornosti, samostalnosti i obvezama, pritom uzimajući u obzir želje i potrebe djeteta.

Jasmina Hadela, 
stručnjakinja za rani razvoj

Jasmina Hadela je doktorantica pedagogije te specijalistica za rani razvoj. Svoje znanje prenosi putem profesorske uloge na Sveučilištu u Zagrebu, Odsjek u Čakovcu kao vanjska suradnica te kroz rad u Centru za rani razvoj i djetinjstvo kojega je osnivačica. U njezinom radu fokus joj je roditelje podučiti tehnikama za stvaranje okruženja koje je poticajno i cjelovito za razvoj djeteta od najranije dobi.

Marija Grundler, psihologinja

Marija Grundler, mag. psih. svoj je rad posvetila djeci koja se često zapostavljaju u sustavu. Tako je radila s djecom oštećena sluha i govora te djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi. S vremenom je otkrila da je njezina strast rad s najmlađima te je u skladu s tim završila edukaciju iz Terapije igrom i stekla zvanje registrirane terapeutkinje igrom pri Association for Play Therapy of United States.

 

Ivana Štedul, fizioterapeutkinja iz neurološkog područja i radna terapeutkinja

Ivana Štedul diplomirana je fizioterapeutkinja iz neurološkog područja i radna terapeutkinja. Vlasnica je SenzoGYM-a, fizio boutiqua unutar kojeg aktivno provodi BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe, prvi i jedinstveni koncept poticanja senzo-motoričkog razvoja od najranije dobi kroz konkretne razvojne aktivnosti i vježbe. Majka je 4-ero djece i velika zaljubljenica u knjigu

Andrea Stojić, fizioterapeutkinja

Andrea Stojić, mag. physioth. Svoje radno iskustvo stječe u radu sa svim generacijama pa tako i sa djecom. Polazi od ideje da se sa kombinacijom nekoliko koncepata mogu poboljšati kognitivne, tjelesne, socijalne i motorne funkcije svakog djeteta. U terapiji važnu ulogu daje roditeljima koje educira u provođenju tehnika kako bi mogli raditi sa svojim djetetom i kod kuće.

Vaše iskustvo

Ovaj vodič koristimo od prvog dana. S njim sam se osjećala samopouzdano i unaprijed sam znala što me očekuje. Ovo je jedini vodič na našem jeziku koji sam pronašla, a da je unutra napisano sve po mjesecima. To mi je jako puno značilo, pogotovo u prvim mjesecima kada sam imala malo vremena. Tih 15ak stranica bih jedva čekala pročitati i nakon njih sam se osjećala kao da sam SUPER MAMA!

Margareta

CIJENA

Knjiga ‘Iz perpektive djeteta 1’

U ovoj se knjizi nalazi prvih 12 mjeseci djetetova života.

Digitalno izdanje
€25 (189 kn)

Tiskano izdanje (rasprodano)  
€39 (293kn)

 

Popularna opcija

Digitalno izdanje
 €40 (301 kn)

Tiskano izdanje (rasprodano)   €74 (557 kn)

Dvije knjige

Ova je ponuda za tebe ako želiš kupiti obje knjige (svih 24 mjeseca)

ili

ako želiš kupiti dvije iste knjige (jednu za sebe, a drugu kao poklon).

Knjiga ‘Iz perpektive djeteta 2’

U ovoj se knjizi nalazi 13. do 24. mjesec djetetova života.

Digitalno izdanje
€25 (189 kn)

Tiskano izdanje
€39 (293kn)

Inače, uz tiskano izdanje plaća se i poštarina. Ona je za Hrvatsku €5 (37 kn). Osobama koje naručuju tiskanu verziju izvan Hrvatske biti će poslan mail s ponudom u koju je uključena i poštarina za državu iz koje naručuju. 

 

Želim naručiti knjigu

Popuni podatke putem ove forme i otvoriti će ti se stranica sa podacima za uplatu. Kada izvršiš uplatu, dobiti ćeš pristup materijalima.

Pitaš se jesu li knjige Iz perspektive djeteta za tebe? Želiš zaviriti u njih prije kupovine? Razumijem, i sama sam takva. Zato na ovom linku možeš besplatno preuzmiti uvod i prvo poglavlje te istražiti detaljnije

Često postavljena pitanja

 

1. Što ova knjiga ne uključuje?

Iako ova knjiga ne obuhvaća teme poput toga kako dojiti, što jesti ili koji krevetić kupiti ona sagledavala kako te teme imaju dugoročni učinak. Primjerice, u ovoj knjizi nećeš pronaći koju hranu da dijete jede već kako da sagradi dugoročno kvalitetan odnos s prehranom. 

2. Što ako moje dijete ne dolazi do određenih prekretnica iz vodiča?

Kod pisanja vodiča uzeto je u obzir da se svako dijete razvija svojim tempom. Obzirom na to, kroz mjesece navodimo sve opcije u kojima dijete sada može biti kao i aktivnosti za više slučajeva. Primjerice, neka djeca će u drugoj polovici prve godine propuzati, a neka će u potpunosti preskočiti taj period. Svakoga je mjeseca opisano kako bi to tada trebalo izgledati te su ponuđene aktivnosti upravo za situaciju tvojeg djeteta. Na taj se način uvijek možeš osjećati spremno. 

3. Moram li krenuti čitati od određenog mjeseca?

Vodič je osmišljen tako da se može krenuti čitati od prvog ili bilo kojeg drugog mjeseca. Ako se ne krene čitati od prvog mjeseca to je sasvim u redu.

4. Ima li smisla kupiti vodič ako je moje dijete blizu drugog rođendana?

Od 18-og mjeseca se događaju velike prekretnice u razvoju djeteta i sve su one opisane uz ponuđene aktivnosti. Uz to, posljednji mjeseci iz vodiča su osmišljeni tako da vas pripreme na treću godinu života. 

5. Je li ova knjiga samo za novopečene roditelje?

Iako se u knjizi prvenstveno bavimo razvojem u prve dvije godine, u svakom je mjesecu jedan dio posvećen igri za cijelu obitelj u kojoj bi posebno uživali stariji braco ili seka. 

5. Je li ovaj vodič za mene ako nisam roditelj?

Vodič je osmišljen kao pomagalo bilo kojoj osobi koja provodi vrijeme s djetetom. Štoviše, predlažemo da sve osobe koje provode vrijeme s djetetom pročitaju smjernice iz vodiča. Na taj način možete zajedno pratiti razvoj djeteta. 

6. Mogu li vodič nekome pokloniti?

U slučaju da želiš nekome pokloniti vodič, kod kupnje će ti biti ponuđeno da upišeš njihov e- mail i poruku za njih tako da im možemo poslati poseban e-mail sa tvojom porukom i linkom za pristup vodiču. 

7. Mogu li kupiti jednu knjigu za sebe, a drugu pokloniti?

Naravno, u tom je slučaju pri kupnji potrebno upisati koju knjigu da pošaljemo na koji mail. Primjerice: ‘Iz perspektive djeteta 1’ na mail: ana@gmail.com, a iz ‘Iz perspektive djeteta 2’ na mail: petar@gmail.com. 

8. Koja je cijena ako kupim dvije iste knjige?

Svaka knjiga je 25€, no u slučaju da želiš jednu knjigu za sebe, a istu tu knjigu pokloniti nekome drugome cijena za obje knjige je 40€, 
 

9. Kolika je cijena poštarine

Poštarina za  Hrvatsku je 37 kn. Osobama koje naručuju tiskanu verziju izvan Hrvatske biti će poslan mail s ponudom u koju je uključena i poštarina za državu iz koje naručuju.

10. Kada ću dobiti svoju tiskanu knjigu? 

Sve tiskane knjige koje su naručene u listopadu će biti poslane početkom studenog i očekuje se da tijekom studenog budu isporučene na vašu adresu. 

 

Imaš li  još pitanja? Vrlo ću rado odgovoriti na njih. 

Kontaktiraj me na roditeljisasvrhom5@gmail.com.