Koja je razlika između spola i roda (+zašto je to važno za našu djecu?)

Spol i rod pojmovi su koji se često spominju i izmjenjuju, a u biti predstavljaju dvije različite stvari.

Na našim prostorima još nije toliko zatupljeno pričanje o ovim pojmovima, ali kada sam studirala na studiju u Bathu, Engleska, podrazumijevalo se da jako dobro znamo razliku između ova dva pojma. Također, prije nekoliko dana prisustvovala sam na Seksualnoj edukaciji od vrtića do srednje škole održanoj od jedne norveške organizacije.

Na toj edukaciji je jedan od najčešćih pojmova bio upravo rod koji se u Norveškoj osvješćuje od najranije dobi. To me je potaknulo da ove pojmove obradimo i unutar naše zajednice.

Pa što su to spol i rod? Koja je njihova razlika?

Spol su biološka obilježja.

Spol se ponekad u društvu reducira na kromosome i vanjske genitalije, ali u biti je određen od 5 elemenata:

  • kromosomi (to može biti XX ili XY, ali postoje i XXY, XXX, XYY, X)
  • hormoni (testosteron i estrogen, uključujući njihove derivate)
  • hormonalna ekspresija (hormoni ne djeluju jednako na sve osobe. npr. neke osobe imaju više, a neke manje dlaka s jednakom količinom testosterona)
  • unutarnje genitalije (poput testisa, jajovoda, maternice..)
  • vanjske genitalije (poput penisa, klitorisa..)

Što ovo znači u praksi?

S obzirom na to da imamo 5 odrednica spola i sve se one sastoje od više elemenata kombinacija je nekoliko. Mnogo se osoba biološki dijeli na muškarce i žene,ali neke osobe imaju različite kombinacije ovih 5 bioloških elemenata..

To znači da u praksi spol dijelimo na biološke muškarce i žene, ali imamo i osobe koje se biološki ne mogu svrstati u jednu od ove dvije skupine. Te se osobe u znanstvenoj literaturi nazivaju interspolne osobe (između spola).

Statistike nam govore da je u društvu oko 1.5% interspolnih osoba. To znači da je to oko 15 osoba na 1000 osoba koje biološki ne spadaju u muškarce ili žene.

Spol nije isto što i rod, a sada ćemo vidjeti što je to rod.

S druge pak strane, rod je sve ono što društvo određuje.

Ovo podrazumijeva norme, ponašanja i uloge. Kod roda je važno da je on stvoren od društva što znači da se i mijenja. On se mijenja povijesno, ali i može biti drugačiji kroz različite kulture u isto vrijeme. Ako ga ne osvijestimo moguće je da pomislimo kako ‘nešto tako treba biti’, no u stvarnosti to nije tako za većinu stvari.

Primjeri kod djece su da se djevojčice igraju s lutkama, nose rozo, da su nježne i tihe dok dječaci vole aute, plavu boju, brzi su i jaki.

No kroz povijest su postojali periodi kada je, primjerice, bilo najnormalnije da dječaci preferiraju rozu, a curice plavu boju.. Isto tako, znamo kako su sve igračke dobre za svu djecu zato što sve one rade na sposobnostima koje su potrebne svima. Primjerice, lutka je odličan alat za razvoj emocionalne inteligencije, a autići za učenje o nekim pojmovima poput brzine ili putanje.

Idealno je djeci dati priliku da se igraju s onime što žele umjesto da ih stavljamo u ‘kutije’ naših očekivanja.

Ako ovo ne osvijestimo mi svojim uvjerenjima i ‘tako treba biti‘ djeci namećemo nešto što se stalno mijenja, zakidamo ih za izbor. To možemo napraviti odabirom igračaka, odjeće, mjesta na koje idemo, jezikom kojim se služimo.

I da, znam da je puno lakše staviti sve nas u dvije kutije, ali u praksi to često nije idealno i šteti svemu onome što naša djeca mogu postati. Stavljanjem djece u ove kutije oduzimamo im izbor i pravo da istražuju.

Ako sve ovo uzmemo u obzir osobe se znaju pitati: Pa kakve su to onda žene i muškarci, djevojčice i dječaci?

Kratak bi odgovor na to bio: Žena, djevojčica je ono što ona želi biti i isto to vrijedi za muškarca, dječaka (naravno, uz iznimku bilo kakvih opasnih nasilnih ponašanja).

Tako je sasvim u redu ako je žena, djevojčica nježna, tiha i voli čistiti sve dok je to odabir koji radi za sebe bez da se to nameće svima. Isto kao što je u redu da je odrješita, brza i voli aute.

Cilj je ovakvih promišljanja davanje izbora da budemo ono tko mi želimo biti i to dopustimo drugima. U to spada i naše pravo da mijenjamo stav i izbore s vremenom.

Ako ti je potrebno još primjera za rod baci oko na naš naglasak pod nazivom ‘SPOL I ROD’ gdje sam dala još primjera.

Za dodatne primjenjive ideje i alate – prijavi se na Roditelji Sa Svrhom Newsletter.

Rastimo zajedno,

Antonella

Moglo bi te zanimati i...

Koje ekrane dati djetetu?

Kada se radi o djeci i ekranima roditelje ečsto muči pitanja što im dati? Postoje li neki magičan sadržaj koji