3 konkretne ideje kako s djecom razvijati zahvalnost

Jedna od prvih stvari koju učimo djecu je da je potrebno reći ‘Hvala’. Istovremeno, vrijedi se zapitati učimo li ih da zaista budu zahvalni i zahvalne. Učiti djecu zahvalnosti kao navici dobro je za njihovo mentalno zdravlje te životu u društvu. Ona sa zahvalnošću usvajaju i ljubaznost, ljubav te suosjećanje. U ovom tekstu nudimo 3 jednostavna načina kako prakticirati zahvalnost kroz zabavne aktivnosti. 

Prvi je način popunjavanje dnevnika zahvalnosti. Ovo je dobro za odrasle, ali i djecu. Sa mlađom se djecom može uvesti navika da, primjerice, svako jutro kažu jednu stvar na kojoj su zahvalni/e, a starija djeca dnevnik mogu popunjavati sama. Seligman, Steen, Park i Peterson (2005) u svojem istraživanju objašnjavaju kako se benefiti pisanja dnevnika najčešće počinju vidjeti nakon otprilike mjesec dana, a onda rastu sve dok se dnevnik ispunjava. 

Druga je ideja zajedno s djetetom izraditi kamen zahvalnosti. To se napravi ukrašavanjem kamena, a može se i napisati pitanje poput: ‘Na čemu se danas zahvalan/na?’. Ovim se kamenčićem  možemo služiti za vrijeme obiteljskih druženja (tko ima kamenčić mora reći nešto na čemu je posebno zahvalan/na), prije spavanja kao podsjetnik da se sjetimo na čemu smo zahvalni, možemo ga pokloniti ili ostaviti u parku da ga nađe neko drugo dijete. Za inspiraciju možete pogledati kako su ispali:

Posljednja je ideja aktivnost: ‘Traženje blaga zahvalnosti’. Radi se o 20 stavki zahvalnosti koje se dijete mogu pitati odjednom ili u više navrata. Ovo je aktivnost odlična i za obiteljsko druženje. Tim se putem radi na biti zahvalnosti, stavljanju fokusa na što imamo i što na usrećuje umjesto na ono što smatramo da dodatno želimo. Ispod možete skinuti popis te ga isprintati ili prepisati na papir. 

Moglo bi te zanimati i...