3 konkretne ideje kako s djecom razvijati zahvalnost

Jedna od prvih stvari koju učimo djecu je da je potrebno reći Hvala. Istovremeno, vrijedi se zapitati učimo li ih da zaista budu zahvalni i zahvalne. Učiti djecu zahvalnosti kao navici dobro je za njihovo mentalno zdravlje te životu u društvu. Ona sa zahvalnošću usvajaju i ljubaznost, ljubav te suosjećanje. U ovom su tekstu ponuđena 3 jednostavna načina kako prakticirati zahvalnost kroz zabavne aktivnosti. 

 

Prvi je način popunjavanje dnevnika zahvalnosti. Ovo je dobro za odrasle, ali i djecu. S mlađom se djecom može uvesti navika da, primjerice, svako jutro kažu jednu stvar na kojoj su zahvalni/e, a starija djeca dnevnik mogu popunjavati sama. Seligman, Steen, Park i Peterson (2005) u svojem istraživanju objašnjavaju kako se benefiti pisanja dnevnika najčešće počinju vidjeti nakon otprilike mjesec dana, a onda rastu sve dok se dnevnik ispunjava. 

 

Druga je ideja zajedno s djetetom izraditi kamen zahvalnosti. To se napravi ukrašavanjem kamena, a može se i napisati pitanje poput: Na čemu se danas zahvalan/na?. Ovim se kamenčićem  možemo služiti za vrijeme obiteljskih druženja (tko ima kamenčić mora reći nešto na čemu je posebno zahvalan/na), prije spavanja kao podsjetnik da se sjetimo zahvalnosti, možemo ga pokloniti ili ostaviti u parku da ga nađe neko drugo dijete. Za inspiraciju možete pogledati kako su ispali:

Posljednja je ideja aktivnost: ‘Traženje blaga zahvalnosti’. Radi se o 20 stavki zahvalnosti koje se dijete mogu pitati odjednom ili u više navrata. Ovo je aktivnost odlična i za obiteljsko druženje. Tim se putem radi na biti zahvalnosti, stavljanju fokusa na što imamo i što na usrećuje umjesto na ono što smatramo da dodatno želimo. Ispod možete skinuti popis te ga isprintati ili prepisati na papir. 

Rastimo zajedno,

Antonella

Za dodatne primjenjive ideje i alate – prijavi se na Roditelji Sa Svrhom Newsletter.

Moglo bi te zanimati i...