Ne možete vani? Evo aktivnosti za djecu – kartice za čitanje

Djeca najbolje uče kroz igru, ali kako od čitanja napraviti igru kojom će djeca sama posezati za knjigom.  Jedna ideja jest- kutak sa karticama za poticanje čitanja.

Ovaj sistem može se koristiti na više načina pa evo neka mogućih pitanja i odgovora

Za koji je ovo uzrast? Kartice se mogu koristiti za sve dobi. Ipak, ovisno o dobi djeteta promijeniti će se način čitanja i koje se kartice izvlače. Mlađa djeca će više listati i izmišljati priče dok starija mogu baš čitati. 

Kada posegnuti za karticom? Ja tu vidim dvije opcije. Jedna je zacrtati vrijeme u danu kada će se izvlačiti kartica, a druga izvlačiti ju kada je djetetu dosadno ili pita za zabavu.

Koliko kartica izvući? Evo jedne tajne. I bez ovih kartica kada želim malo mira i tišine u pravilu znam da je samo potrebno da malenu ‘obradim’ da krene listati jednu knjigu. Kada krene fokus s tom jednom ona će samo nastaviti listati druge, a ponekad se u miru nastaviti sama igrati i s igračkama. Iz te perspektive dovoljno je vući jednu karticu. Također, malena ima tendenciju da se žuri kada zna da ima nešto dalje tako da ću se ja s njom svakako probati držati pravila da vučemo jednu. Ako onda zaista bude htjela vući dalje naravno da ću dati. Ovisno o tome kakvo je vaše dijete prilagodite sebi sistem.

Tko će čitati? Čitati može odrasla osoba, dijete ako već zna čitati ili dijete može listati ono što piše na kartici. Malena još ne zna čitati, ali jako voli listati knjige. Dati ću joj na izbor hoće li sama listati ili da joj ja čitam. Znam da malena jako voli listati knjige, dugo gleda u svaku stranicu i proučava ih pa znam da će to biti opcija u kojoj će uživati. Naravno, vi prilagodite sebi sistem kako vam odgovara.

Eto, sada ste u potpunosti spremni za nove pobjede u čitanju. U nastavku se nalazi besplatan dokument s karticama. Uz kartice sa idejama u dokumentu su i prazni predlošci u koje možete upisati nešto dodatno. 

Moglo bi te zanimati i...