Razvoj hvatanja predmeta kod beba

Svako je dijete posebno te se razvija svojim tempom. Ipak, postoje obrasci razvoja koji prate da se djeca razvijaju normalno na njihov jedinstveni način. U ovom tekstu pričamo o tome kako to ide kod radnje hvatanja predmeta

U drugom mjesecu bebe počinju shvaćati da se pred njima nalazi predmet za kojim mogu zamahnuti. To je početak shvaćanja koncepta uzroka i posljedice, ali i rada na motoričkim sposobnostima te koordinaciji očiju i ruku.

Na početku ovog perioda postavljaju se važni temelji za naredne mjesece gdje beba predmet najprije fiksira pogledom. Kroz drugi i treći mjesec pokreti su nespretni i nekoordinirani, ali ove početne faze vrlo su važne jer su prvi korak u daljnjem razvoju.

Kroz četvrti mjesec beba počinje uz zamahivanje raditi na tome da zaista dosegne predmet, a ponekad ga može i doista uhvatiti. U slučaju davanja predmeta u ovoj ga fazi može stisnuti, ali još ga ne diže s površine. U petom mjesecu počinje razvijati pokret gdje namjerno zamahuje ka predmetu, a često obje ruke približava predmetu i dodiruje ga.

Kroz šesti i sedmi mjesec predmet zaista dohvata, prvo s dvije ručice, a zatim jednom. U šestom mjesecu ga dohvata i igra se njime u ruci, dok ga u sedmom mjesecu već može premjestiti iz jedne u drugu ruku.

 

Ima više načina kako omogućiti razvijanje navedenih sposobnosti,  a primjer za to kako predstaviti aktivnosti koji podupiru navedene sposobnosti možete naći u tekstu: Kako koristiti baby gym? .

Rastimo zajedno,

Antonella

Za dodatne primjenjive ideje i alate – prijavi se na Roditelji Sa Svrhom Newsletter.

Moglo bi te zanimati i...