Što pokloniti za Božić – naše iskustvo

U današnjem tekstu vam pričam o tome što ću ja poklanjam meni dragim osobama za Božić. Kao što ćete vidjeti, radi se o drugačijem pristupu pa vam najprije želim ispričati kratku priču da bolje shvatite kako sam došla do upravo ovih poklona.

Mi smo velika obitelj. Točnije, radi se o 13 osoba. Da, 13 osoba kojima se svake godine poklanja. Naš princip poklanjanja funkcionira po grupama gdje svi koji žive skupa zajedno poklanjaju svima ostalima – time dođemo na 3 grupe. U mojoj grupi ja sam glavna zadužena za poklone. Bila sam ta osoba koja bi krenula kupovati već početkom 11og mjeseca, radila popise, obilazila trgovine, prekriživala imena sa popisa i ono najnevjerojatnije, potrošila od 100 do 200 eura! Da, Božić je bio skup.

Sve se to promijenilo prije nekoliko godina. U jednom obiteljskom razgovoru shvatili smo da se, od svih tih silnih poklona, većina nas ni ne sjeća što dobije za Božić. Uz to, mene je baš počelo mučiti kakva se to poruka šalje malenima u našoj obitelji kada su tako veliki dio Božića baš pokloni. 

Htjela sam da se cijeli proces vrti oko toga da zaista uložimo vrijeme jedni u druge (a ne novce) i da zaista promislimo  što pokloniti. Naglasak na ovome što pokloniti, a ne što kupiti. Pitala sam se kako ovakav duh objasniti djeci? Zaključak je, naravno, bio – nikako! Nemam ja što njima objašnjavati, ako želim da vide nešto drugačije moram im pokazati

Tako sam razvila sistem koji ću vam prenijeti u nastavku. I znate što? Od kad ovako poklanjam vjerujte da se većina osoba sjeti što je dobila 🙂 

Od 13 osoba koje sam spomenula deset je odraslih te troje djece. Svi odrasli dobiju isto, a za djecu personaliziram ovisno o tome što vole. Moja je formula:

djeci -> knjiga/e + eventualno neki likovni materijal ako ide uz knjigu,

odraslima -> nešto što sama napravim + izrada nečega što će im djeca pokloniti.

Djeca

Da, djeci svake godine poklonimo knjigu. Potrudim se da to bude nešto što ih zaista zanima poput nastavka iz serijala koji vole čitati ili knjige s aktivnostima koje posebno vole. Uz to, ponekad dobiju i likovni materijal uz knjigu. Tako je, primjerice, maleni od 7 godina prošle godine dobio knjižicu sa labirintima i flomastere koji mijenjaju boju. Za djecu izvan obitelji posebno mi se sviđaju DIY opcije koje ću s vama podijeliti u sljedećem tekstu.

Odrasli

Ako se vratim na onaj dio gdje nabrajam vrijednosti kojima se vodim pri poklanjanju onda nije iznenađujuće da se trudim prije svega uložiti vrijeme u poklon. Primjeri toga bi bili  poseban kruh, kolači, aromatizirana ulja, ekstrakt vanilije, piling za lice, slika u okviru i tome slično.. Uz to, sa djecom znam napraviti poklon koji će oni dati svima poput ukrasa za bor. U svakom slučaju, svi iz obitelji dobivaju isto. Bez obzira na godine, spol i preferencije. Neki put čak dobiju i poklon u paru. Ako se radi o nečemu za dom poput fotografije ili aromatiziranih ulja svi iz istog doma dobiju jedno.

Moglo bi te zanimati i...