10 jednostavnih ideja za stvaranje uspomena koje će djeca zaista pamtiti

Život ide. Obaveze, rasporedi i hrpa odgovornosti nas neki put toliko zaokupe da zaboravimo uživati u trenutku i graditi uspomene. Ako ste se pronašli u ovoj rečenici odmah sam pored vas 😉 Ipak, postoje neke jednostavne stvari koje možemo pokušati napraviti za kvalitetno provođenje vremena i stvaranje nezaboravih uspomena. Pa krenimo redom: 

1. DRUŠTVENE IGRE

Možda vam se ponekad čini kao da djeca nisu spremna na društvene igre, ali to nije tako. Nama je najdraži bingo sa slikama te memori. To je nešto što djeca mogu krenuti od malena, već sa oko dvije godine. Za početak neka bude odrasla osoba s njima u paru da ih vodi kroz pravila i osigura da čekaju svoj red. Nakon nekoliko mjeseci očekujte da će sve više htjeti igrati sama protiv vas 😉

2. VODA

Najjednostavnije aktivnosti su ponekad zapostavljene. No zaista, ubaciti u kadu ili plastiku neke figurice sa malo vode i zabava je zagarantirana. Moja je preporuka da se ponekad pridružite toj zabavi, nakratko zaboravite na sve i samo se igrate. Svima nam to treba, a djeca će sigurno biti zahvalna.

3. ZAJEDNIČKO VRIJEME U KUHINJI

Ponekad se čini kao da smo po cijeli dan u kuhinji. No ako djeca kuhaju s nama, ona rade na sposobnostima, a u to provodimo kvalitetno vrijeme zajedno. Moja je mama sa sestrom i samnom svaku nedjelju pekla kolač dok smo bile djeca. Zaista, to su mi neke od najljepših uspomena koje imam.

4. UŽE ZA PRESKAKANJE

Jednostavno klasik. Ako nemate uže za preskakanje onda je ovo pravi trenutak kao i bilo koji drugi da nabavite jedno, dva, tri.. Što vas je više koji preskačete to je zabavnije 😉

5. DRUŽENJE PREDVEČER

Zamislite samo ovo. Predvečer je i nemate što raditi. Televizija je upaljena i cijela se obitelj pomalo ušuškava pred ekranom. Lijepa je to večer, ali sad zamislite da umjesto u televiziju gledate jedni u druge dok oponašate životinje ili stvari, a ostatak obitelji pogađa što je to. E to je večer puna smijeha i svakako jedna koja će se pamtiti.

6. IZLET

Predlažem da si ovo ljeto zajedno zacrtamo da ćemo makar jednom ujutro negdje otići te se vratiti navečer doma. Ovdje se ne radi o planiranom odmoru ili danu gdje ćemo puno potrošiti već jednostavno o danu gdje ćemo se isključiti od svih obaveza i ekrana na nekom mjestu gdje nismo baš svaki dan. 

7. LIJEP ČIN LJUBAVI

Kada je zadnji put neka osoba jednostavno napravila nešto lijepo za vas bez ikakva razloga i bez da ste ju pitali? To nije ni važno jer vi možete biti ta osoba nekome drugome. Ako se pritom uključi i dijete to su zaista neprocjenjivi trenuci. Zajedno možete napraviti posebnu čestitku za baku, napisati nekome pjesmu ili jednostavno nazvati čisto da im kažete koliko vam znače.

8. DOMAĆI PLASTELIN

Meni treba oko 7 minuta da napravim plastelin, sa malenom se to vrijeme makar udvostruči. Ipak, zaista je lijepo što više uključiti djecu, pogotovo u ono s čime će se i ona igrati. Onda nakon što je plastelin gotov kreće izrada raznih likovnih djela gdje, od srca, predlažem da se uključite. Makar na pola sata.

9. DVORAC OD RECIKLIRANIH MATERIJALA

Znate onaj jedan trenutak kada kutak sa recikliranim materijalima izgleda kao da će prsnuti? Ja znam, a znam i kako ga je najbolje iskoristiti. Uzeti jednu veliku kutiju koja će biti dvorac, a onda ga zajedno sa djecom ukrasiti sa bilo čime iz reciklaže. Time će se igrati još danima, a onda je vrijeme da se zaista cijela kreacija reciklira.

10. SPA POPODNE

Kako djecu naučiti uživati, upustiti se i pritom pobrinuti za sebe? Ja mislim da je to najbolje tako da im pokažemo. Moj braco od 7 godina i ja volimo organizirati spa popodne. Napravimo si vodu u koju bacimo komade voća te narežemo voće za jesti kroz dan. U pozadini svira neka opuštajuća muzika, a mi krenemo. Operemo kosu i stavimo prirodnu masku, napravimo piling tijela (maslinovo ulje sa malo soli), močimo noge u vodi sa malo šampona, namažemo se kremom i ležimo dok se ‘upije’. Sve su to sitnice koje dijete može napraviti, a zaista nam omogućuju da se zbližimo, razgovaramo o svemu za što inače možda nemamo priliku, ali i jednostavno se zajedno opustimo u tihim trenucima.

Moglo bi te zanimati i...