3 jednostavne i brze ideje za igru s ledom

Ljeto je savršen period za iskoristiti led kao aktivnost, a ovi topli dani iziskuju baš takve osvježavajuće aktivnosti. Za početak predlažem da bilo kojem odleđivanju pristupite s malom posudom ili čašom vode te vrećicom soli. Te dvije komponente biti će glavne u odleđivanju te će djeci dati nešto zanimljivo za otkrivati, a pritom im se, naravno, primjenjeno dobi, mogu objasniti osnovni koncepti temperature te kako odleđivati led. Sad slijedi nekoliko konkretnih ideja za aktivnosti s ledom.

1. Zaleđivanje manjih objekata u kalupu za led

Zalediti u kalupu za led možete doslovce sve što stane u odjeljke. Ja jako volim na ovakav način zalediti pon- pone jer je njihova tekstura pri odleđivanju jako zanimljiva djeci, ali to mogu biti i mali dinosauri, kockice, pašta, kamenčići… Pritom treba paziti da djeca to ne stavljaju u usta, naravno.

2. Zaleđivanje u slojevima

Za ovu je aktivnost potrebna malo veća priprema, ali se svakako isplati. Naime, potrebno je staviti u dublju posudu par objekata, prekriti ih vodom te to zalediti. Kada se taj sloj u potpunosti zaledi onda se isto ponavlja dok se ne dođe do vrha posude. Ova je aktivnost posebna jer dijete ne može vidjeti iz prve što je sve zaleđeno pa otkriva to kako odleđuje, a izraz lica kada se pojavi nešto novo je neprocijenjiv!

3. Bojanje ledom

Ova je priprema zapravo vrlo jednostavna. U bilo koji kalup se stavi nekoliko kapi tempere ili boje za kolače te vode, pomiješa se i stavi u zamrzivač. Nakon desetak minuta se u sredinu stavi neki štapić i to je to! Moram napomenuti da je ovo aktivnost koja će vrlo brzo postati neuredna te predlažem staru odjeću i igranje vani, ali uživanje djece je zagarantirano!

Moglo bi te zanimati i...