Čitanje u prvih 10 mjeseci bebe

Bebe razvijaju vještine čitanja postavljanjem temelja. Sa setom sposobnosti koje posjeduju u tom periodu mogu usvajati tempom koji je prilagođen njima. Evo kako to izgleda iz njihove perspektive. 

Čitati se može bilo što i bilo kako da dijete čuje što više riječi i stvara odnos s knjigom. To će svakako biti od koristi u budućnosti i preporučuje se! Uz to se može prilagoditi njihovim sposobnostima da se što više fokusiraju na knjigu. 

Radi se o tzv. periodu postavljanja temelja. Predlaže se pročitati što piše, a zatim se usredotočiti na isticanje elementa u knjizi. Na primjer: jabuka i pokazati na jabuku, ptica i pokazati na pticu itd. Kroz cijeli ovaj period predlažu se čvrste knjige obzirom da se razvijaju motoričke sposobnosti pa će biti bacanja, hvatanja i udaranja. Uz to, u ovom se periodu ne morate držati priče. Slobodno ju prilagodite kako vam odgovara, djeci je najvažniji ritam i vaš glas.

Evo primjera za sve navedeno. Knjiga tvrdih korica sa kratkim tekstom, a zatim imenovanjem elemenata. Kod imenovanja element je potrebno pokazati.

 

Prekretnice kroz prvih 10 mjeseci biti će: 

prva tri mjeseca njihov vid još nije u potpunosti razvijen te je stoga potrebno odabrati knjige sa jakim kontrastima. To će omogućiti da se dijete zainteresira za knjigu i promatra ju što više dok vi čitate. S vremenom možete polako uvoditi i knjige sa žarkim bojama. Uz to su od samog početka pjesmice te priče koje se rimuju jako dobar izbor. 

Između trećeg i šestog mjeseca djeci su razvijaju motoričke sposobnosti pa se pripremite da će sve više dirati, hvatati i stavljati u usta. Stoga se u ovom periodu preporučuje uvođenje dvije vrste knjiga.

  1. knjiga za kupanje koje su sigurne za rukovanje male djece

  2. knjiga sa različitim teksturama koje će biti u skladu sa tim interesom za diranjem

Sa otprilike 6 mjeseci djeca zaista počinju razumjeti da sve slike u biti predstavljaju objekte. Ovdje su nama bili odlični slikoviti rječnici gdje bih ja pokazivala prstom na objekt i imenovala ga. To bi trajalo sve dok malena nebi odlučila da stanemo. Također, u ovom periodu djeca već počinju imati preferencije pa možete vidjeti da su im neke stranice ili knjige draže od drugih. Svakako se fokusirajte na te njima najdraže knjige. 

Kroz sedmi i osmi mjesec moći će se sve više fokusirati na sadržaj te će već moći držati knjigu.

Cijeli ovaj period nastavlja se sa istim principom čitanja – prvo tekst, a zatim se prolazi kroz elemente.

Moglo bi te zanimati i...