Kada dijete počinje s vama ‘čitati’?

Vaša beba ime već 10 mjeseci i ljubav prema knjizi raste. Dobro, možda ne raste nego tek krećete. I to je isto u redu! Za slučaj da još niste krenuli sa čitanjem predlažem da se vratite na tekst  ‘Čitanje u prvih 10 mjeseci bebe  i malo razmislite gdje se nalazite sa vašom bebom. 

Ako već imate razvijen odnos sa knjigom evo što vas očekuje kroz narednih nekoliko mjeseci. 

Kroz ovaj period nastavite čitate istih nekoliko omiljenih knjiga. Svako toliko se može uvesti neka nova, ali 10-ak knjiga u rotaciji je sasvim dovoljno. I nemojte zanemariti knjižnicu. 

Nastavite s istim čitanjem kao u prvih 10 mjeseci – prvo tekst, a zatim pokazivanje i imenovanje elemenata na slici. I dalje su jako korisni slikovni rječnici. Pokazujte na elemente u rječnicima i imenujte ih sve dok djetetu ne dosadi. 

 

U slučaju da se osjećate spremno, sa otprilike 10 mjeseci možete početi pitati dijete gdje se nalaze stvari na stranici. Na primjer: pokaži mi gdje je jabuka, pokaži mi gdje je ptica i tako dalje. Ako želi pokazivati super, ako ne isto dobro. Nastavite s istim principom čitanja sve dok dijete pomalo ne odluči sve više sudjelovati. Budite spremni da će beba sve više pokušavati ponavljati određene glasove ili jednostavne riječi. Biti će to kao da već pomalo čita s vama. 

Negdje pred kraj prve godine, oko 12 mjeseca, dijete bi već moglo okretati stranice i to se svakako treba poduprijeti. Možda će čak uživati i dok diže skrivene ‘pretince’ u knjizi. 

Pripremite se da će dijete sada sve više htjeti izabrati koju knjigu želi. Ono će do 16 mjeseca zaista moći pokazivati na slike pa bi vještina pokazivanja na objekt koji vi kažete treba biti dosta razvijena. Također, u ovom periodu će sve više imitirati zvukove životinja pa je i to dobra opcija za knjigu.

Moglo bi te zanimati i...