Jesenje traženje blaga

Da, jesen nam je i službeno tu pa je vrijeme da našim klincima i klincezama damo priliku da je istražuju. To se može na mnogo načina, a jedan meni uvijek drag je traženje blaga u prirodi. Traženje blaga im daje mogućnost da se vrate u trenutak te uživaju u istraživanju oko sebe. Gumb za besplatno preuzimanje je na dnu teksta. 

Ovdje se može napomenuti da je  jako važno da se i odrasla osoba s djecom proba što više opustiti. Ako diraju nešto (što ne predstavlja opasnost) dati im da istražuju tu teksturu. U slučaju da u nekim trenucima prestanu tražiti ono što je na papiru i krenu u svoje istraživanje- odlično! Nema potrebe da ih se vraća na papir ili usmjerava. Kada vidimo da su fokusirana najbolje je fokus ne prekidati.

Ovaj papir služi  kao usmjeravanje u početku, poziv na istraživanje. Njegova je svrha dati početnu točku za lijepo provedeno vrijeme u prirodi te uživanje u istraživanju, odnosno znanju. 

U slučaju da imate neku džepnu knjigu ili papir s bilo čime iz prirode to možete uzeti sa sobom (link za Instagram objavu gdje pričamo o tome što mi koristimo). Mobitel se ne preporučuje. Ako se pojave pitanja na koja ne znate odgovor tada preporučujem da ih se negdje napiše pa da se doma potraže odgovori. Ovakvi su izleti najbolji uz minimalnu upotrebu ekrana.

Pa krenimo sada na ovo naše jesenje traženje blaga. Trudila sam se da slike budu što neutralnije kako bi dijete moglo samo odlučiti kako pristupiti aktivnosti. Primjerice, jedan od pojmova koji se traži je list. Na slici su tri lista. To dijete može shvatiti kao da su različitog oblika, boje ili jednostavno da mora naći tri lista. Tako sa svim pojmovima. Za odrasle sam stavila pojmovnik sa strane, ali ako dijete pretpostavi da je slika nešto drugo preporučujem da se ne reagira. Neka dijete vodi ovu aktivnost. Cilj je da istražuje. 

 

Dajte djeci da vode, a u slučaju da vas pitaju pojašnjenje uvijek je dobro probati s protupitanjem:

  1. Joj, baš ne znam.. ( i onda tišina da vidite hoće li se čega sjetiti ;))

  2. Što ti misliš?

  3. Kako se tebi čini?

  4. Odluči ti..

  5. Ajmo vidjeti što ćemo naći pa ćemo odlučiti..

Uživajte u jesenjoj avanturi 🙂

Dodatno, ako želiš da se tvoja djeca igraju više sama na ovom linku možeš preuzeti besplatan E-book: Trik s kojim će dijete biti samostalnije u igri.

 

Za dodatne primjenjive ideje i alate – prijavi se na Roditelji Sa Svrhom Newsletter.

Rastimo zajedno,

Antonella

Moglo bi te zanimati i...