Kako obojati zob, rižu, paštu za senzornu igru?

Nije tajna da će se djeca u pravilu najviše zabaviti otvorenom igrom.  Veliki dio toga je omogućiti im određene materijale poput kocka ili tkanina za neograničeno stvaranje. Međutim, ponekad ih je potrebno malo usmjeriti, a za otvorenu igru jedan od najboljih načina za to su upravo senzorijalne kutije. Radi se o kutijama/ pladnjevima u koje se stave materijali različitih struktura te nekoliko figurica. Ovdje se može raditi o bilo čemu, a jedan od materijala koji je nama najdraži su upravo obojane zob, riža i pašta. 

Danas ću vam pokazati kao smo mi bojale zob. Odlučila sam se baš za zob jer nam je ona bila nešto izazovnija za bojanje radi njezine moći da upija tekućinu. 

Za ovo bojanje osnovno je imati zob i prehrambene boje. Ja sam koristila zob od 500 g. Prehrambene boje se mogu naručiti online ili kupiti u bilo kojem većoj trgovini. Iz mojeg iskustva su 15ak kuna (oko 2 €). 

Uz zob i boje potrebno je imati bilo što za miješanje ovih namjernica. Ja sam koristila vrećice u kojima sam pomiješala zob s bojama te papir za pečenje na kojem se zob sušila. Za početak sam podijelila 500 g na 4 dijela i svaki stavila u svoju vrećicu. 

Kad je svaka vrećica imala otprilike istu količinu zobi u svaku sam stavila jednu prehrambenu boju i oko dvije žlice vode. Ovdje je ključno pomalo dodavati boju i ne staviti previše vode jer se zob inače zgruda. Kod riže i pašte sam dodala i malo octa. Ovdje to nisam upravo iz tih razloga teksture i jer me bilo strah da će kod zobi miris ostati. Ako želite žarkiju boju trik je pomiješati malo tempere s vodom i dodati to. Ovoga puta mi to nismo. Kad je svaka vrećica bila dobro pomiješana s bojom sadržaj sam stavila na komad papira za pečenje i pustila da se jedan dan suši. 

Svako toliko smo prstima pomiješale zob i provjeravale je li se osušila. Vrećice sam unutra obrisala papirnatim ubrusom te na kraju vratila obojanu zob unutra. Tako ju imamo spremljenu za daljnje senzorijalne pustolovine 🙂 

Moglo bi te zanimati i...