7 emocija koje možete objasniti djetetu (a da nisu sreća, tuga i ljutnja)

Nekada se mislilo da je IQ (inteligencija) zaslužna za naš uspjeh, no istraživanja pokazuju da ona čini tek 10-25 % uspjeha dok je za čak 70% zaslužna EQ (emocionalna inteligencija). Obzirom na važnost EQ-a za odrastanje djece možemo zaključiti da se isplati raditi na njezinom razvijanju. Pitanje je kako. 

Jedan od prvih koraka ka razvijanju ovog važnog aspekta naše osobnosti je učenje prepoznavanja i imenovanja emocija. To se s djecom može krenuti od rođenja. 

Kako bi djeca kroz odrastanje znala prepoznati i imenovati emocije prvi je korak da ih mi koristimo. Drugim riječima, što više razgovaramo o različitim emocijama, to je vjerojatnije da će ih djeca s vremenom krenuti koristiti. Ovo je jedan od koraka razvijanja zdrave emocionalne inteligencije. 

Ponekad nam je potrebna mala pomoć oko toga koje emocije i kako objasniti djetetu. Iz tog je razloga nastao besplatni predložak koji možeš preuzeti ispod. U njemu se nalazi 7 objašnjenih emocija koje se mogu imenovati svakom djetetu (a da nisu sreća, tuga i ljutnja). 

 

Navedene emocije preuzete su iz knjiga ‘Iz perspektive djeteta’ o kojima možeš saznati više na ovom linku: IZ PERSPEKTIVE DJETETA. To su knjige gdje roditelji čitaju samo 20ak stranica za mjesec u kojem se dijete trenutno  nalazi. Između ostalog, mjeseci sadržavaju i načine kako razvijati emocionalnu inteligenciju od rođenja do 24. mjeseca. Na ovom linku možeš preuzeti besplatan uvod i prvi mjesec knjiga:

 

 

Do sljedećeg puta – Rastimo zajedno.

Antonella

Moglo bi te zanimati i...