Kako ‘zabaviti’ dijete izvan kuće?

Kako 'zabaviti' dijete izvan kuće?

Da bi nam vrijeme provedeno vani bilo što opuštenije imamo sistem sa torbom koju uvijek nosimo sa sobom.

U nastavku ću vam reći kako to izgleda, no to ne mora izgledati točno tako i nije potrebna prevelika organizacija da bi nešto ovakvo upalilo. Kada smo krenule s aktivnostima izvan kuće to je bilo samo s torbom, bilježnicom, nekoliko bojica i naljepnica.

Sve ostalo došlo je spontano i ovisno o interesima malene. Isto predlažem i vama. Ovisno o tome što dijete voli možete izdvojiti ili kupiti par sitnica. Važno je da interesi djeteta i kako ono reagira na određene aktivnosti vodi cijeli proces

Ono što preporučujen je pravilo kako su određene stvari samo za vani. Primjerice, ako dijete voli bojati možete imati posebnu bojanku i bojice za vani. Krenimo sada na to kakav je sistem kod nas.

Sve kreće od obične torbe. Svaki puta kada idemo vani malena (3 godine) sama odabere što će staviti unutra i to sama nosi. Pritom mi pazimo i provjeravamo je li joj torba preteška. Ako je, mora nešto izvaditi. Osim onoga što odabere tu su uvijek bilježnica, naljepnice te nešto za bojati, bez obzira gdje idemo. To joj daje sigurnost da uvijek ima određene aktivnosti te pruža kontinuitet. S druge strane, to su neke aktivnosti za koje znamo da će ju uvijek zabaviti.

Ostalo odabere iz kutije koja se nalazi u kutu sobe. Kutija je stavljena na pod da bi malenoj bila pristupačna. Međutim, zna se, da se onim što je ovdje, koristimo samo kada idemo vani i to se odabere za u torbu. To je pravilo i toga se držimo.

Neki put se nešto zamijeni iz kutije ovisno o tome koristi li se malena time i je li joj potrebna neka nova aktivnost. Također, u pravilu, ako se nešto doda onda se nešto i makne. Važno je napomenuti da je jasno iskomunicirano sa malenom što tu uvijek stoji, a što se može promijeniti tako da iznenađenje promjene bude pozitivno.

Tu se nalaze razni magneti, svašta za pisanje, crtanje, ljepljenje, različite kartice i individualne aktivnosti.

Za kraj, tu su neki ‘posebni’ izleti za koje imamo uvijek određene aktivnosti. Ako se ide autom uzmemo kartice gdje se traži nešto na cesti. Slično se može isprintati, nacrtati ili jednostavno govoriti djetetu dok vozite. Na more uvijek nosimo ploču za pisanje sa vodom, a za odlazak u prirodu imamo knjižicu s kukcima, povećala i kutijicu s kukcima koje uzimamo ako se ne miču. To redovito zamijenimo. 

Malena zaista obožava svoju torbu i ovaj sistem. Svaki puta kada idemo vani sama ode i odabere si što ide unutra. Koju od ovih ideja ćeš šrvu probati? 

Moglo bi te zanimati i...