Kada krenuti raditi na sposobnostima djece?

Kada se je rodila malena u meni je proradila znatiželja oko razvoja djece kao nikada prije. Pitala sam se što se to može raditi da se u što većoj mjeri podupire njezin razvoj. Od samog početka bio je veliki izazov naći konkretne informacije, pogotovo za mlađu dob. 
 

No sada kada je u naš život došlo još jedno maleno biće ja sam već godinama u tim vodama te imam nešto više znanja. Pa ajmo onda danas pričati o tome kada krenuti raditi s djecom. 

Za početak bih htjela naglasiti da aktivnosti nisu nešto prijeko potrebno bez čega dijete ne može. Najbolja ‘aktivnost’ u samom početku jest upravo druženje sa najbližim. 

Ipak, istraživanja pokazuju da postoje neke stvari koje se mogu raditi s djecom od samog početka. Da, dobro ste to pročitali. Od prvog mjeseca. Razmislimo malo o tome. Novorođenče se ponekad smatra bespomoćnim malim bićem kojemu se samo trebaju omogućiti osnovne potrebe sigurnosti, hrane i san. Ipak, ta su malena bića od samog početka zaista čudesna. 

 Jeste li ikada primijetili kako se beba može sama obraniti? Primjerice, ako joj maramica padne na lice ona će je zbaciti mlatarajući ručicama i glavom. Zaista čudesno, zar ne? 

Novorođenčad je u biti puno sposobnija nego što joj se to često priznaje. Od samog rođenja bebe promatraju svijet oko sebe i imaju želju istražiti. Ta se želja može poduprijeti od samog početka. Za to nije potrebno mnogo vremena ili uložene energije. Istraživanja pokazuju da je tek nekoliko zajedničkih aktivnosti od početka potrebno za rad na cjelokupnom razvoju – “od fine motorike i sposobnosti stajanja i hodanja, pa sve do razvoja mozga i govora, kao i odnosa i druženja s drugim osobama” (Cave and Fertleman, 2014). 

Ponekad će iscrpljenost prevagnuti te zajedničko igranje neće ni doći u obzir.  To je sasvim u redu. Svega nekoliko minuta igre puno znači u ovim početnim fazama razvoja. To ne mora biti svaki dan i zaista nije potreban nikakav pritisak. Potrebno je slušati sebe i dati najbolje što možemo u datom trenutku. Ipak, priprema aktivnosti i zajednička igra ima svoje prednosti. 

Rad od početka omogućiti će da:

 

  • bolje upoznate bebu

  • znate razumjeti kako se ona razvija

  • znate kada ne prekidati fokus od samog početka -da, on je tu 😉 

  • od početka utječete na samostalno igranje djeteta

  • se poveća potencijal koji beba ima sama po sebi
     

Da ponovimo. Djeca od samog početka promatraju svijet oko sebe te usvajaju ono što vide. Drugim riječima, od prvih mjeseci života može se organizirati dio vremena dok su budni, siti te sa čistom pelenom. Odmah će vas zapanjiti nevjerojatna sposobnost učenja koju to malo biće posjeduje, a “stimulativna i zabavna igra znatno će pridonijeti djetetovu razvoju” (Cave and Fertleman, 2011). 

Ako vam sve ovo ima smisla, ali ne znate kako krenuti, bez brige 😀 Skupa ćemo sada prolaziti kroz taj period. 

Moglo bi te zanimati i...