Što ponijeti na put s djecom?

Putovanje samo po sebi može biti stresno, a ako se putuje s djecom to je dodatan faktor koji je potrebno uzeti u obzir. Osim da su zabavljena djeci želimo pružiti iskustvo u kojem će uživati i učiti iz njega. Danas razgovaramo o stvarima koje možemo pripremiti doma, a koje će nam pomoći u tom naumu.   

Organizirati se s djecom na putu zna biti izazovno, ali evo jednog jednostavnog sustava koji bi mogao zadovoljiti sve uvjete mališana. Dijete ima svoju torbu u kojoj drži nekoliko aktivnosti. Kroz put se u torbu može dodati ili zamijeniti neka sitnica koja može biti spremljena od doma ili kupljena prilikom putovanja. Dodatno kod odrasle osobe može biti nešto što osoba vadi u nekoj posebnoj prilici. Detaljnije o svakom elementu:

  • NJIHOVA TORBA : ako djeca sama nose svoju torbu znajući što je unutra osjećati će ponos jer doprinose putovanju baš kao i ostatak obitelji, uz to će znati što mogu izvući kada požele
  • ROTACIJA: dodavanje ili zamjenjivanje nekoliko igračaka kroz put i prije povratka može puno značiti, to podrazumijeva par sitnica koje se drže u posebnoj prtljagi ili se kupe na putu te se dodaju ili zamijene za nešto iz torbe koju ima dijete
  • DODATNO: odrasla osoba može kod sebe imati nešto ‘za posebne prilike’, kod nas su to kartice za fotografijama onoga što je na putu ( više o karticama dalje u tekstu)

 

Naravno, ako djeca sama nose svoju torbu važno je da ona nije preteška za njih, a obzirom da se radi o putovanju predlažem da je sve laganije i manje. 

Krenimo sada sa konkretnim primjerima onoga što se može uzeti

Prazna bilježnica, bojanka, naljepnice, bojice

Ovo mi se čini kao standard i uvijek pali. U bilježnicu se može crtati, igrati križić kružić, pisati, ljepiti…. Što se tiče pernice mi tu imamo jednu prozirnu gdje su male bojice i pastele.  

Vježbenica

Znate ono kada dijete dobije neku novu stvar za rješavanje pa ju želi cijelu riješiti odjednom? Ovo je trenutak za uzeti tako nešto i dati im da uživaju. Tu se posebno može paziti da se radi o nečemu što dijete voli. Primjerice, moj mlađi brat jako voli labirinte pa bi tu imalo smisla uzeti vježbenicu punu labirinta. Za malenu mi ovom prilikom uzimamo vježbenicu za logično razmišljanje obzirom da ona voli taj tip zadataka pa će joj ovo odgovarati.

Igre

Od igara se može uzeti bilo što, a da nije preveliko/ preteško. Ovom prilikom mi uzimamo domino i igru za balansiranje. Ova su dva primjera odlična jer se dijete može samo sa njima zabaviti, ali i mogu se igrati obiteljski. Ako želimo putovanjem djeci zaista pružiti iskustvo uživanja i učenja, vrijednost obiteljski provedenoga vremena nešto je neprocjenjivo, a ove igre mogu tome doprinijeti.

Puzzle

Ove divne logičke igre odlične su za duga čekanja, bilo to na aerodromu, u zastoju na cesti ili u restoranu. Ako se dijete zasiti puzzle možete uzeti dvije pa ih zamijeniti ili rotirati kroz dane koje ste na putu. 

Povećalo

Mi uvijek sa sobom nosimo povećalo jer se nikad ne zna na što ćemo naići za istražiti. Za duži put kupila sam lagano i praktično povećalo povećalo.

Traženje objekata oko sebe

Igra ‘Ja vidim’ ili ‘I spy’ na putu može se igrati sa karticama (mi imamo kupovne), sa isprintanim papirom onoga što se traži ( neki primjeri su ispod) ili se djetetu može govoriti što sljedeće mora naći. Kartice su najbolje za mlađu djecu jer se mogu jednostavnije  skoncentrirati na samo jedan objekt, a za stariju će djecu biti odličan papir gdje moraju prekrižiti što vide.

Knjige

Za kraj, dobro  je uzeti nekoliko klasika koje djeca vole, mogu si ih i sama odabrati. Knjige mogu prelistavati što naša malena obožava raditi, a naravno možete im i čitati. Ako ne vole toliko prelistavanja običnih knjiga predlažem da im date onu sa prozorčićima za otvaranje, to bi ih trebalo zabaviti. 

Moglo bi te zanimati i...