Zašto raditi s djecom od malena?

Prije nekoliko dana kasno smo jeli i večer se spontano pretvorila u cjelovečernje obiteljsko druženje. Jedna od tema bila je važnost aktivnosti u našoj obitelji i koliko one znače malenoj  (4 i pol godine) i malenome (4 mjeseca). Usred tog razgovora shvatila sam da nikada nisam napisala tekst o tome zašto uopće raditi aktivnosti, odnosno svjesno ulagati vrijeme u dječju igru. Pa evo, naših top 4 razloga: 

Da njegujemo ljubav prema učenju

Učimo  čitav život, zar ne? Uvijek će netko očekivati da usvajamo nova znanja. Bilo to u školi, na poslu ili jednostavno jer se društvo mijenja. Kada ovo pričam uvijek se sjetim naše none (bake) koja se je prije par godina morala naučiti služiti mobitelom 😉 Ipak, uz svo to učenje rijetko kada se radi na ljubavi prema znanju, a znanje je toliko neprocjenjivo. Znate za onu poznatu od Francis Bacona: “Znanje je moć”. Djeca imaju potrebu usvajati nova znanja od kad se rode. Ako se ta potreba njeguje djeca će učiti cijelo vrijeme bez da su toga svjesna. Zamislite koja je to moć. 

Razvijanje sposobnosti

Premda su i one jako važne ovdje ne mislim prvenstveno na osnovne sposobnosti raspoznavanja boja, oblika, čitanja, pisanja, koordinacije itd. Kada ističem sposobnosti na umu su mi one logičkog rasuđivanja, imaginacije te fokusa. Razmislimo na trenutak. Danas gotovo bilo koji podatak možemo saznati unutar nekoliko minuta. Uz to, puno toga što se nauči će se morati redovito osvježavati ili će neminovno pasti u zaborav. Kada današnja djeca odrastu neće se istaknuti prema tome jer znaju nabrojati sve kemijske elemente ili povijest Europe. Istaknuti će se uz pomoć sposobnosti logike kojom mogu razmišljati o svijetu oko sebe, sposobnosti imaginacije kojom će doći do novih rješenja i otkrića te sposobnošću fokusa kojom će moći odraditi bilo koji zadatak do kraja. Aktivnosti, nasuprot onome što se nudi u današnjem svijetu (poput ekrana), pružaju mogućnost za smjer koji ide ravno prema logici, imaginaciji te fokusu.

Jer je neovisna fokusirana igra najvažniji 'posao' djece

Da objasnim ovo malo detaljnije. Što mislite da bi omogućilo djeci što potpunije razvijanje mozga i potrebnih sposobnosti, a da pritom roditeljima ne oduzima previše vremena i resursa? Odgovor je IGRA – neovisna fokusirana igra. Možda se odgovor čini jednostavnim, ali u stvarnosti se gubi dodir s igrom te je roditeljima predstavljen niz alternativa, od mnoštva igračaka koje bi trebale zabaviti djecu preko ekrana koji počinju služiti kao dadilje. Upravo su ovo stavke koje istraživanja pokazuju kao suprotna onome čemu težimo. Naime, da bi se djeca mogla sama neovisno i fokusirano igrati te time usvajati sve što im je potrebno treba im dati mogućnost. Aktivnosti su upravo to, bile one početna točka koja će ih odvesti u samostalnu igru ili aktivnost sama po sebi. 

Jer se s aktivnostima zabavlja i stvara uspomene

Ponekad zaboravimo uživati u trenutku. To je upravo ono što igra omogućava. Bilo to pripremanjem aktivnosti, zajedničkim igranjem ili onime što nastane iz aktivnosti, stvaranje uspomena je neminovno. Neočekivane ideje kojih se djeca sjete, stvari koje izgrade ili sati njihove neovisne igre gotovo su uvijek put ka puno smijeha i uspomena. Neće štetiti ni ako se pritom opali koja fotka 😉

Moglo bi te zanimati i...