Kartice za poticanje čitanja preko ljeta

Naša ljubav za knjigama nije nikakva tajna 😉 O ljubavi za čitanjem često govorimo, pišemo te se trudim objasniti koliko je to važno. Ipak, po ljeti se osjeti promjena. S drastično više vremena provedenog vani ponekad dan kao da ispari i čitamo vidno manje. Da bi tome probala stati na kraj odlučila sam uvesti ovaj sistem – kutak sa karticama za poticanje čitanja. 

Ovaj sistem može se koristiti na više načina pa evo neka mogućih pitanja i odgovora .

Kada posegnuti za karticom? Ja tu vidim dvije opcije. Jedna je zacrtati vrijeme u danu kada će se izvlačiti kartica, a druga izvlačiti ju kada je djetetu dosadno ili pita za zabavu.

Koliko kartica izvući? Evo jedne tajne. I bez ovih kartica kada želim malo mira i tišine u pravilu znam da je samo potrebno da malenu ‘obradim’ da krene listati jednu knjigu. Kada krene fokus s tom jednom ona će samo nastaviti listati druge, a ponekad se u miru nastaviti sama igrati i s igračkama. Iz te perspektive dovoljno je vući jednu karticu. Također, malena ima tendenciju da se žuri kada zna da ima nešto dalje tako da ću se ja s njom svakako probati držati pravila da vučemo jednu. Ako onda zaista bude htjela vući dalje naravno da ću dati. Ovisno o tome kakvo je vaše dijete prilagodite sebi sistem. 

Tko će čitati? Čitati može odrasla osoba, dijete ako već zna čitati ili dijete može listati ono što piše na kartici. Malena još ne zna čitati, ali jako voli listati knjige. Dati ću joj na izbor hoće li sama listati ili da joj ja čitam. Znam da malena jako voli listati knjige, dugo gleda u svaku stranicu i proučava ih pa znam da će to biti opcija u kojoj će uživati. Naravno, vi prilagodite sebi sistem kako vam odgovara. 

To su neka pitanja koja su meni pala na pamet pa se nadam da će vam odgovori služiti. 😀 U nastavku se nalazi besplatan dokument s 51 karticom različitih ideja za što i kako čitati. Vi od svih ponuđenih možete uzeti ideje koje odgovaraju vašim knjigama i mogućnostima. 

Moglo bi te zanimati i...