Piratsko traženje blaga

Koje dijete, ili odrasla osoba, ne voli traženje izgubljenog blaga u dubinama mora? Ja bih rekla skoro svako, no omjer uživanja dok se traženje blaga organizira i dok se traži nije baš divan. Da bi se to maksimalno olakšalo evo  teksta gdje se nalazi sve što vam treba za organizaciju piratskog traženja blaga na jednom mjestu 😉

Kao i sa bilo čime, ovo se traženje blaga može pojednostaviti ili zakomplicirati koliko god mi želimo. Početi ćemo sa bazičnim idejama, a zatim ću dodati nekoliko elemenata kojima se može ‘začiniti’ ova aktivnost. 

Puzzle

Ovo je aktivnost koju ja obožavam u bilo kojem formatu pa tako i u ovom. Sakriju se dijelovi puzzle pa je na djetetu da slaže puzzle kako ih nalazi. Ovo je odlična aktivnost za logiku, donošenje odluka, snalaženje u prostoru i zadatku, a ako je više djece i vježbanju timskog rada. Ispod se nalazi link sa stranicom na kojoj je nekoliko primjera puzzli za printanje. Ovisno o dobi vašeg djeteta možete odabrati koja vam odgovara.

U slučaju da sami želite napraviti puzzlu, bilo da ćete ju vi ili djeca crtati, link za bespatan predložak je ispod.

Traženje bisera/novčića

Za ovu aktivnost improvizacija je najvažnija. U slučaju da imate  plastične dragulje odlično. Ako to nije slučaj pogledajte imate li neki stari nakit. Ako nemate ništa od toga možda imate dječji novac, a ako ni to nije moguće uvijek možete skupiti iz novčanika lipe i napraviti aktivnost s njima. Koji god slučaj bio, to što imate se sakrije po kući, a djetetu se može dati neka kutijica gdje će to skupljati. Tražiti ovo blago dijete može samo ili možete igrati hladno-toplo te tako skupljati. 

Iskopaj blago

U škrinju, posudu ili kutiju se može staviti neki senzorijalni materijal poput pijeska, riže ili pašte te unutra sakriti blago. Onda je na djeci na pronađu što više toga. Ovo je u biti senzorijalna aktivnost koja će dugo trajati, pogotovo ako je više djece.

4. Nemojmo zaboraviti, bilo koja aktivnost se može pretvoriti u traženje blaga tako da se svaki dio za aktivnost pojedinačno sakrije, a za kraj se sa svim pronađenim materijalima prijeđe na rad, odnosno na samu aktivnost 😀 

Djeca će se zabaviti i bez ikakvih dodataka, ali evo nekoliko ideja koje se mogu ukomponirati u nešto razrađenije traženje blaga:

1. Maske

Za spremiti masku pretisnite na link ispod pa na samu masku kada se otvori stranica,

2. Škrinja za blago

U slučaju da želite od obične kutije za cipele napraviti svoju  link sa uputama je ispod. 

Dok se traži blago možete davati upute poput:

– do sljedećeg dragulja skači, trči, hodaj na prstima, okreći se… 

 

Moglo bi te zanimati i...