Aktivnost za učenje oblika i boja

Vizualno procesuiranje kod djece kreće u područjima oblika i boja. Rad na ovim konceptima razvija bolju koordinaciju i logičke sposobnosti. 

Ako vam trebaju jednostavne ideje kako s djecom  raditi na bojama i oblicima ovo je tekst za vas. Kao primjer dati ćemo 3 aktivnosti, a njih možete uzeti kao inspiraciju i promijeniti na bilo što što imate doma poput malih kockica, kamenčića, obojane pašte i tako dalje. Ono što je važno je da se koristi nešto drugačije što dijete može uzeti u ruku  da bi aktivnost ona bila zanimljivija. 

Na odvajanju određenih boja može se početi raditi već između 12 i 15 mjeseci, a na odvajanju oblika već između 15 i 19 mjeseci. Ovdje se radi o samo nekoliko objekata gdje se recimo samo izdvoje sve kocke plave boje. Znači, kreće se pomalo ovisno o tome koliko je dijete zainteresirano.  

Ja ću danas pokazati aktivnosti na primjeru modela geometrijskih likova koje bi bile odlične za oko dvije godine i više. Moji geometrijski oblici su kupljeni u knjižari Školska knjiga za 12 kuna. Kao što je već spomenuto, oni nisu potrebni i ove aktivnosti se mogu primijeniti na bilo što. Sa sve tri aktivnosti djeca rade na motoričkim sposobnostima, učenju prepoznavanja te imenovanja oblika i boja, logičkim sposobnostima, fokusu i konceptu kategorija. Svi predlošci dalje u tekstu besplatni.

1. razvrstavanje po boji

Prva je aktivnost razvrstavanje po boji gdje sam isprintala papir sa 4 odjeljka za 4 boje u kojima su oblici. Zadatak je djeteta razvrstati sve geometrijske oblike u odgovarajući odjeljak ovisno o tome koja je boja prikazana. Predložak se vrlo lako može nacrtati. 

2. Razvrstavanje po obliku

Druga je aktivnost slična prvoj, ali se ovoga puta radi o razvrstavanju oblika gdje sam iznad odjeljka umetnula odgovarajuće oblike: trokut, krug, kvadrat i pravokutnik, s obzirom da je to ono što sam dobila u ovom paketiću. Obzirom na različite veličine i boje najmlađima će biti zabavno razvrstavati oblike na ovaj način, a pritom će učiti njihove nazive i pamtiti kako izgledaju. Isto se može jednostavno nacrtati. 

3. uparivanje oblika

Posljedna se aktivnost sastoji od toga da se poslože svi oblici, skeniraju te isprintaju.  To se može napraviti nasumice ili tako da se poslože  forme. U svakom slučaju, aktivnosti uparivanja pomažu djecu usvojiti koncepte.  U slučaju da nemate printer bilo kakav oblik može se flomasterom ocrtati na papir. 

Moglo bi te zanimati i...