Prekretnica u čitanju djeteta

Vaša mala beba više nije tako malena, ona već hoda i posvuda je. Uz to je već vrlo vješta i sa knjigom. Bez brige, ako i nije sve pet. Samo se vratite na naše prošle tekstove kako čitati i razmislite u kojoj ste fazi. 

Čitanje u prvih 10 mjeseci bebe

Kada dijete počinje s vama ‘čitati’?

U slučaju da već jeste vješti sa okretanjem stranica i vaše maleno pokazuje na slike sada za vas imam pravu poslasticu.

Oko 18og mjeseca djeca se već mogu pitati da kažu koji je to objekt na koji pokazujete. Npr. pokazati na jabuku i pitati što je to. Naravno, tu se treba držati istih knjiga koje se čitaju već neko vrijeme. Ako želi izgovarati super, ako ne isto dobro. Nastavite s istim principom čitanja sve dok dijete pomalo ne odluči sve više sudjelovati. U svakom slučaju, velika je ovo prekretnica za vas i vaše maleno. 

Kroz nekoliko mjeseci, do negdje 22og mjeseca, dijete počinje sve više pratiti priču. Moguće je da će znati upotpuniti riječ ako vi čitate i zastanete u nekom trenutku. Svakako se držite omiljenih knjiga, ali i dodajte pokoju sa pričom. 

Sve će se više truditi razgovarati o knjizi i sudjelovati u čitanju. Sada će to biti kroz glumljenje kako čita, igru i priču. Zaigrajte se, razgovarajte o onome što vidite. Ako ne znate od kud krenuti dobra su opcija knjige koje imaju pitanja nakon teksta.  

Kako se približava kraj drugoj godini života, do 24 mjeseca, već će možda zapamtiti određene dijelove knjige te se sve više samostalno zaigrati u knjižnici. 

Prisjetimo se, do sada dijete može sve više pratiti što se čita, sudjelovati u ovom činu kroz imenovanje objekata te okretanje stranica te pamtiti određene kratke fraze iz knjiga.

Kreće vrijeme za sve konkretnije knjige te dulje izlete u knjižnicu . 

 

Moglo bi te zanimati i...