Kako napraviti magnete sa djetetom?

Još prije ljeta malena i ja smo počele eksperimentirati s magnetima, ali sada, kako se ljeto približava kraju, shvatila sam da želim naše zanimanje za ovu temu podići na nešto viši nivo kako bismo se mogle uputiti u neke konkretnije aktivnosti s magnetima. Naime, ako je dijete zainteresirano za aktivnost puno će se prije skoncentirati na nju, imati će više pitanja i bolje će pamtiti o temi. Nakon malo razmišljanja shvatila sam da ćemo morati napraviti same svoje magnete. 😀 Priprema zaista nije bila komplicirana, ali je rezultat bio predivan. Ne samo da sada imamo na frižideru magnete koje je malena skroz sama ukrasila, a ima 3 godine, već je moj plan uspio jer nakon ovoga malena stalno sama otkriva i istražuje sve vezano za magnete.

Priprema

Priprema je bila jako brza i jednostavna. Većinu (kasnije u tekstu objasnim zašto većinu) onoga što mi je potrebno stavila sam na jedno mjesto. To uključuje: 

-gips

– kalupe
– boje i kistovi
– magnete i ljepilo

 

Ja za ovaj projekt nisam morala ništa dodatno kupovati osim kalupa. Njih sam kupila u trgovini s likovnim potrepštinama. Gips se može naći bilo gdje, a vrlo često ga i imamo negdje doma. Magnete redovito koristim za projekte i kupujem ih u Narodnim Novinama za 10ak kuna (oko 1 euro).

Nakon što sam imala sve na jednom mjestu bilo je samo potrebno napraviti magnetiće s malenom u 4 koraka koja smo odradile u 3 dana.

1. korak

Sjećate se kako sam kod pripreme napomenula da sam većinu pripremila unaprijed? E pa to je zato jer kod, pogotovo ovako vremenski duljih projeketa, volim što je više moguće pripremiti s malenom i uključiti to u naš razgovor o aktivnosti. Gips, kalupe, magnete i ljepilo nije imalo smisla tražiti s njom i previše bi oduljilo cijeli proces, a boje i kistove joj nisam htjela dati na odabir jer inače u takvim situacijama uzme više opcija, a to nam nije bilo praktično. 

Stoga, kada sam odlučila da ćemo krenuti s aktivnošću, prišla sam joj i krenula razgovor o magnetima. Razgovarale smo kako se inače volimo igrati s magnetima na frižideru, koje su boje ti magneti, koje smo aktivnosti imale na frižideru i tome slično. Nakon toga sam joj ponudila da možemo mi napraviti i svoje magnete ako ona to želi. Naravno, ona je bila oduševljena i samo je čekala krenuti. 

Tada sam joj rekla da imam većinu toga za napraviti magnete, ali ne sve pa ćemo morati još par sitnica same pripremiti. U kući smo skupa pronašle plastičnu čašu za miješanje gipsa i u posebnoj posudi pripremile vodu za gips, a onda smo otišle vani i zajedno pronašle štapić za miješanje gipsa.Ovaj se korak možda čini bespotrebnim, ali zapravo pokazuje djetetu da je uključeno u svaki korak, uzbuđuje dijete za ostatak, ali i priprema na strpljivost jer će se nakon svakog koraka morati čekati.  

2. korak

Sada kada smo imale sve što nam je potrebno bilo je vrijeme za pomiješati gips i vodu u omjeru od otprilike 3 mjerice gipsa i jedne mjerice vode. To smo zatim stavile u kalup na morske životinje koji sam kupila, a ostatak u plastiku u kojoj su bila jaja. Naravno, tu se može koristiti bilo koji kalup. Ovaj je korak bio poprilično brz i super je što smo prije ovoga neke elemente skupa potražile pa se cijeli proces malo odužio.

 Kada smo sve stavile u kalupe slijedio je još jedan razgovor. Ovoga puta to je bilo kako ćemo sada morati pričekati te kako će gips, koji je do sada bio u tekućem stanju, postati jako tvrd te će se tek onda moći bojati. 

3. korak

Sljedeći dan okrenule smo naše gipsane odljevke, uzele boje i krenule vani bojati. Ovaj je korak bio vrlo jednostavan, ali ono što ovdje valja napomenuti jest da sam u potpunosti malenoj prepustila da gotovo sve napravi sama.

Nakon što sam joj pokazala, sama je vadila figurice iz kalupa. Nije mi bilo bitno ako se koja razbije (što se nije dogodilo) jer je i to dio procesa učenja. Što se tiče bojanja, malena je u potpunosti sama vodila riječ o tome. Većinu je obojala sama, a kada je mene pitala da bojam ja sam to učinila, ali sam pitala upute o tome kojom bojom i gdje da točno bojam. Na kraju je sama stavila sve obojane figurice u plastiku od jaja i

4. korak

Za kraj, zadnji dan kada su se figurice osušile zaljepile smo magnetiće na drugu stranu figurica. To sam napravila ja jer se radilo o jakom ljepilu, ali onda ih je malena stavila na frižider. Opet, objasnila sam joj zašto ona ne može ljepiti. Komunikacija je bila ključ cijelog procesa, malena je bila upućena u sve od samog početka rada.  To nam je olakšalo ovaj projekt, ali i je omogućilo da kod stavljanja na frižider malena zaista osjeća da su to njezini magnetići 🙂 

I eto, ovo su naši magneti! 🙂 Oni nisu savršeni i možda nisu šareni koliko bih ja htjela, ali to nije ni bitno. Oni su upravo onakvi kakve je malena htjela 😀  

Moglo bi te zanimati i...